Zupa Paprykowa z Cukinią i Soczewicą

Uwielbiam! Jest to jedna z moich ulubionych zup, bo po prostu jest przepyszna, zdrowa i w wegańskim stylu, a dodatkowo zrobiona zgodnie z Kuchnią 5 Przemian 🙂

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • nać pietruszki
  • suszony czosnek niedźwiedzi – 2 łyżeczki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • niewielki kawałek selera
  • 2-3 ziemniaki
  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
  • ćwierć łyżeczki czarnuszki
  • ćwierć łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 3 liście laurowe
  • odrobina pieprzu – wg uznania
  • pół pory – jeśli jest duża, a jeśli malutka to może być w całości
  • 1 pomidor
  • z przypraw zaopatrz się jeszcze w: estragon, lubczyk i kurkuma – po ćwierć łyżeczki z każdego

WYKONANIE:

  • w osobnym naczyniu zetrzyj ze skórką na grubych oczkach cukinię
  • marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki
  • paprykę także zetrzyj na grubych oczkach w oddzielnym naczyniu
  • (O) w garnku zagotuj 3/4 wody
  • (Z) do gotującej się wody dodaj drobno pokrojone i obrane ze skórki ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wymieszaj wszystko i gotuj przez ok 0,5 min.)
  • (M) dodaj pokrojoną por, liść laurowy, pieprz, estragon, lubczyk, czarnuszkę i czosnek niedźwiedzi (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
  • (W) dodaj sól i soczewicą (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
  • (D) dodaj pomidora pokrojonego na ćwiartki oraz nać pietruszki pokrojoną drobno (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
  • (O) dodaj kurkumę i jeśli jest taka potrzeba to dolej trochę przegotowanej wody (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
  • (Z) na koniec dodaj startą na grubych oczkach cukinię i paprykę (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
  • Całość gotuj jeszcze tak przez 15 min., aż soczewica wypłynie na wierzch garnka
  • SMACZNEGO 🙂

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *