Zupa Paprykowa z Cukinią i Soczewicą
Uwielbiam! Jest to jedna z moich ulubionych zup, bo po prostu jest przepyszna, zdrowa i w wegańskim stylu, a dodatkowo zrobiona zgodnie z Kuchnią 5 Przemian 🙂
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 niewielka czerwona papryka
- 1 cukinia
- nać pietruszki
- suszony czosnek niedźwiedzi – 2 łyżeczki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- niewielki kawałek selera
- 2-3 ziemniaki
- 5 łyżek czerwonej soczewicy
- ćwierć łyżeczki czarnuszki
- ćwierć łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 3 liście laurowe
- odrobina pieprzu – wg uznania
- pół pory – jeśli jest duża, a jeśli malutka to może być w całości
- 1 pomidor
- z przypraw zaopatrz się jeszcze w: estragon, lubczyk i kurkuma – po ćwierć łyżeczki z każdego
WYKONANIE:
- w osobnym naczyniu zetrzyj ze skórką na grubych oczkach cukinię
- marchew, pietruszkę i seler obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki
- paprykę także zetrzyj na grubych oczkach w oddzielnym naczyniu
- (O) w garnku zagotuj 3/4 wody
- (Z) do gotującej się wody dodaj drobno pokrojone i obrane ze skórki ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wymieszaj wszystko i gotuj przez ok 0,5 min.)
- (M) dodaj pokrojoną por, liść laurowy, pieprz, estragon, lubczyk, czarnuszkę i czosnek niedźwiedzi (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
- (W) dodaj sól i soczewicą (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
- (D) dodaj pomidora pokrojonego na ćwiartki oraz nać pietruszki pokrojoną drobno (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
- (O) dodaj kurkumę i jeśli jest taka potrzeba to dolej trochę przegotowanej wody (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
- (Z) na koniec dodaj startą na grubych oczkach cukinię i paprykę (wymieszaj i gotuj przez ok 0,5 min.)
- Całość gotuj jeszcze tak przez 15 min., aż soczewica wypłynie na wierzch garnka
- SMACZNEGO 🙂