CHLEB I BUŁKI ORKISZOWO – ŻYTNIE
Przedstawiam mój pierwszy w życiu, upieczony przeze mnie…
…CHLEB ORKISZOWO – ŻYTNI…
Przepis jest banalnie prosty:
· 4 ½ szklanki mąki (2 szklanki mąki żytniej, 2 ½ mąki orkiszowej)
· 1 ½ szklanki wody
· 1 i 1/3 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
· 5 – 10 g drożdży świeżych
· Można dodać łyżkę oliwy lub dobrego oleju, a także trochę ziół jak np.: suszoną bazylię, szałwię, albo rozmaryn – wg uznania (ja dodałam bazylię)
· WSZYSTKO wymieszać i odstawić na 12-14 godzin (najlepiej zrobić ciasto wieczorem, przed pójściem spać)
· Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią, aby nie wyschło
· Następnie (jak już ciasto swoje wyleży J) wysyp trochę mąki na stół, wetrzyj w dłonie odrobinę oleju lub oliwy i wyciągnij ciasto formując bochenek, a następnie przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
· Piecz chleb w temperaturze 200 stopni przez 35-40min. Jednakże warto zerkać od czasu do czasu na bochenek, bo jak zacznie wcześniej pękać – wyciągamy go, a następnie zajadamy się nim 🙂
I tak powstał mój pierwszy chleb – BEZ ŻADNEJ CHEMII, EMULGATORÓW I PRZEMYSŁOWYCH DODATKÓW, CZY TEŻ ULEPSZACZY – Smacznego i na Zdrowie! 🙂
Ps. Bułki robi się wg w/w przepisu, tylko z tą różnicą, że przed włożeniem ciasta do pieca – formujesz małe bułeczki.
A w tym miejscu Pobierz sobie BEZPŁATNY e-book